Artikel

Maskine knuser 226.800 æg i timen

arrow_backTil oversigten

4. oktober 2022 | Beckhoff Automation ApS

Odense-virksomheden Sanovo er noget nær verdensmester i at bygge maskiner, der kan slå æg i stykker. Og det går stærkt. Den vilde volumen stiller høje krav til teknologien, og løsningen er tilsvarende vild.

Sanovos topmodel er den hurtigste maskine i æg-industrien. Maskinstyringen er fra Beckhoff med integreret TwinCAT Vision teknologi.

»Vi har for nylig præsenteret en ny generation af vores Breaker-serie med forbedret mekanik, højere tempo og forbedret brugerinterface,« fortæller Niels D. Brodin, R&D Software/Vision Engineer i Sanovo.

»Topmodellen i serien er den hurtigste maskine i æg-industrien. Den har et vision-system med seks kameraer, der inspicerer 18 rækker med æg tre gange i sekundet. Systemet kontrollerer, at æggehvide og blommer er separeret korrekt.«

Ny generation er nemmere at optimere
»Den nye generation har maskinstyring fra Beckhoff med integreret TwinCAT Vision teknologi. Ifølge Niels D. Brodin gør netop den integration det nemmere at få vision-delen af Sanovos maskiner til at fungere optimalt.«

»Jeg har forsøgt at lave vision-systemet gennemgående helt nede fra PLC’en og ud i HMI’en. På den tidligere generation af maskinerne brugte man en ekstern fjernbetjening til at indstille vision-systemerne. For at sige det pænt, så var det virkelig uoverskueligt. Nu kan vores mekanik-folk selv tilgå systemet via HMI’en og indstille hvert enkelt inspektionsområde til at passe til maskinen. Det er blevet meget lettere, bl.a. fordi Beckhoff har taget nogle kendte pakker og bygget dem ind i deres API. Det er f.eks. OpenCV biblioteket, et open source-program, der bruges af samtlige universiteter og har et stort community omkring sig.«


Vision og maskinstyring på én platform
Morten Lund fra Beckhoff rådgiver maskinbyggere som Sanovo om hvordan man integrerer vision i produktionsmaskiner. Han fremhæver, at Beckhoffs TwinCAT system gør det nemmere og hurtigere for maskinbyggerne at arbejde med den type teknologi.

»Tidligere lå vision-delen typisk hos nogle specialiserede it-folk, som mange maskinbyggere hentede ind udefra. Nu har vi flyttet den over i automations-delen. Man koder begge dele i samme software. Dermed bliver det nemmere for de programmører, der arbejder med automationsløsningen, også at arbejde med vision. Nu foregår det i et programmeringsmiljø de kender. Tidligere har mange maskinbyggerne ikke selv kunnet løse det. Det kan vi hjælpe dem med nu.«

Nul interface giver perfekt synkronisering
Desuden fremhæver Morten Lund, at man eliminerer interface-problemer ved at have alting i samme system. Ofte kan der nemlig opstå problemer i synkroniseringen mellem to separate systemer.

Eksempelvis kører maskinkontrollen realtid med en fast sekvenstid på f.eks. 10 millisekunder til at afvikle kode, mens vision-systemet afvikles på en Windows eller Linux platform. Her afhænger processeringstiden af styresystemet. Men synkroniseringen skal sidde lige i skabet når et mekanisk system, der flytter forskellige emner, skal spille sammen med et vision-system, der kontrollerer emnerne. Billedet skal tages præcis samme sted hver gang. Ellers kan den afvigelse der opstår, give problemer, især når tempoet er højt.

Mennesket skal møde maskinen for at finde løsningen
Morten Lund rådgiver talrige danske maskinbyggere om, hvordan de integrerer Beckhoffs TwinCat vision system i deres maskiner. Typisk ved maskinbyggerne hvad maskinen skal kunne. De kommer med et sæt specifikationer, plus et bud på, hvordan det skal gøres. Nogle gange sender de også billeder med af det der skal inspiceres, taget med en mobiltelefon, men ofte tager Morten Lund lys og kamera med ud til kunden for at få et førstehåndsindtryk af den nye maskine.

Derefter bygger han et proof-of-concept for at dokumentere at Beckhoffs TwinCAT system kan løse opgaven. Kunden forfiner selv løsningen efterfølgende. Morten Lunds rådgivning er gratis. Netop det er en del af Beckhoffs forretningsfilosofi: Supporten er central for at alle lykkes med projektet.

Flere artikler fra Beckhoff Automation ApS

Artikel er skrevet af:

Beckhoff Automation ApS

Beckhoff Automation udvikler åbne automatiseringssystemer på grundlag af PC-baseret styringsteknik.

Produktsortimentet omfatter hovedområderne
- industri-PC
- I/O- og fieldbus-komponenter,
- drevteknologi
-automatiseringssoftware
- automatisering uden styretavle
- hardware til industriel billedbehandling.
- robotteknologi
-produkttransport

Vi tilbyder produktlinjer til alle områder, som både kan fungere som enkeltkomponenter, men som også i kombination med hinanden danner et fuldstændigt indbyrdes afstemt styringssystem. Vores New Automation Technology står for universelle og

Se profil
keyboard_arrow_up