Artikel

Unik open source bygningstyring leverer 20% reduktion af energi

arrow_backTil oversigten

12. maj 2023 | WAGO Denmark A/S

Central Tilstands Styring (CTS) kan være en dyr affære med store udgifter til konsulenter og licenser. Det ville teknisk chef Anders Christian Thorsen ikke være med til, da VIA i 2011 skulle bygge ny campus til 2600 studerende i Aarhus Nord. Han mente det kunne gøres både billigere og bedre, hvis VIA udviklede sit eget CTS-system.
Han fik grønt lys af direktionen til at etablere systemet i det nye byggeri og siden udvide det til VIAs øvrige lokationer i Region Midt.

Nu, knap 14 år efter, har systemet givet markante besparelser på bygningsdriften, bl.a. 20 % reduktion af energiforbruget. Programmerer og servicerer Anders er netop gået på pension og har givet depechen
videre til bl.a. Søren Dahl Pedersen. Som teknisk konsulent i VIAs Facility Management sektion står Søren for at servicere og programmere CTS-systemet, der netop er blevet sat i drift på campus i Horsens. Inden længe vil alle 17 VIA-lokationer køre samme system. "Jeg har ikke hørt om andre uddannelsesinstitutioner, der selv har udviklet deres eget system til bygningsstyring. Man køber typisk et færdigt produkt hos et af landets CTS-huse," forklarer Søren Dahl Pedersen. "Derfor er der mange store driftsorganisationer, der
er nysgerrige efter hvad vi har gjort. Bl.a. har en større jysk kommune bedt om at få lov til at få adgang til vores system og vi har om kort tid møde med de driftsansvarlige for Aarhus Universitets bygninger for at præsentere vores løsning."
Der er mange fordele, mener de to. Man undgår dyre serviceaftaler og licensbetalinger. Og ikke mindst, så taler VIAs CTS-system alle sprog: Det er totalt åbent og kan integrere snart sagt alle de delkomponenter man ønsker at koble op. Derfor er man fuldstændig frit stillet, når der skal vælges underleverandører. Til gengæld står man selv for dialogen med underleverandør. Men det har ifølge Søren og Anders ikke budt på de store udfordringer.

Open Source
Netop den teknologiske åbenhed var årsagen til, at VIAs ansvarlige for bygningsstyring valgte WAGO som leverandør af PLC’er. "Det er open source," forklarer Anders Christian Thorsen og fortsætter: "Du køber en PLC med noget gratis software og så er du i gang. Den kan kommunikere med hvad som helst. Det er en kæmpe fordel og desuden er der god support på deres produkter. WAGOs PLC’er, hardware I/O’er og gateways styrer bl.a. lys, varme og indeklima i VIAs bygninger." Komponenterne fra WAGO sidder i eltavlerne forbinder installationerne med den Kepware OPC-server, der samler data og sender dem videre til brugerfladen fra ICONICS.

Åbne vinduer
Ud over at give overblik over varme, ventilation og lys viser platformen også, hvor i bygningen der er åbentstående vinduer. For at optimere den daglige rengøring kan man ovenikøbet få en oversigt over de rum, der ikke har været benyttet for nylig og derfor ikke kræver rengøring.
På ønskelisten for fremtiden står – ud over at få de sidste VIA-lokationer koblet op på systemet – en forbedring af systemets visuelle interface, dynamisk trykstyring plus en forbedring af energistyringen. VIA har sænket sine energiudgifter løbende hen over de seneste 10 år
og råder bl.a. over 9 solcelleanlæg. Det egenudviklede
CTS-system tager en stor del af æren for energioptimeringen og de sænkede udgifter til bygningsdrift

WAGO-I/O-SYSTEM

WAGO-I/O-SYSTEM til bygningsautomation gør brugeren uafhængig af producentspecifikke løsninger. Systemerne kan håndtere et stort
antal protokoller og tilbyder interfaceløsninger til forskellige bussystemer og undersystemer til bygningsautomation. Det er bl.a.:

DALI2
interoperabilitet af digitale styringer til belysingsanlæg

EnOcean
batterifri radioteknologi. Trådløse moduler styrer f.eks. lys og afskærmning

SMI
SMI er udviklet til at forbinde motorer med integrerede, elektroniske kredsløb til applikationer i skodde- og solafskærmningssystemer.

Læs mere på:
www.wago.com/dk/bygningsautomation

Flere artikler fra WAGO Denmark A/S

Artikel er skrevet af:

WAGO Denmark A/S

WAGO er markedsførende inden for skrueløs forbindelsesteknik baseret på fjederteknologi og er blandt de førende udbydere af forbindelsesmateriel og automationssystemer.

WAGO er repræsenteret i alle dele af den industrialiserede verden og beskæftiger omkring 8.600 medarbejdere fordelt på salgsselskaber, herunder Danmark, og produktionssteder globalt.

Vores brede produktsortiment strækker sig over rækkeklemmer, stikforbindelser, printklemmer, elektronikmoduler og I/O-bussystemer, der hver især giver kunderne inden for industriautomation og bygningsinstallation store fordele.

Se profil
keyboard_arrow_up