Artikel

Robust fiber-netværk til mobile kommandocentraler

arrow_backTil oversigten

24. april 2023 | ODU Denmark ApS

Expanded beam hedder teknologien, der gør det muligt at udrulle en fiberoptisk backbone i rå miljøer.

Konventionelle fiberoptiske forbindelser er sarte og forstyrres let af udefra kommende påvirkninger. Selv bittesmå partikler kan forårsage udfald. Sådan er det ikke med den teknologi, der anvender expanded beam performance som optisk interface. Expanded beam er en linseteknologi, der spreder lyset ud, så det bliver mere robust over for forstyrrelser. Signaltabet er på niveau med almindelig fiberoptik, og samtidig er konnektorsystemet ekstremt hårdført. Når en kontakt bliver beskidt, skyller man den i vand, og så er den klar til at forbinde igen.

De optiske linser i expanded beam-teknologien er oprindelig udviklet af 3M til anvendelse i datacentre. ODU har licens til at anvende og adaptere teknologien i egne konnektorløsninger. ODU kombinerer nu expanded beam-teknologien med sine egne højkvalitetskonnektorer til særlige anvendelser i ODU Expanded Beam Performance (EBP). Dermed løfter man teknologien ud af datacentrets beskyttede miljø og ud i regn og rusk. Der har man nemlig også i stigende grad brug for højkapacitets-dataforbindelser.

ODU har udviklet løsningen til militære anvendelser, men den kan bruges alle steder, hvor den fiberoptiske backbone skal kunne tåle lidt af hvert, f.eks. vindmølleparker, offshore eller rullende materiel som tog, hvor der er behov for fiberoptik til computere og diverse udstyr . EBP gør det muligt at etablere en backbone med ekstra robusthed, der giver brugeren adgang til høj dataudveksling.

ODUs EBP-løsning gør det muligt at miniaturisere de fiberoptiske kabelforbindelser i hidtil uset grad og samtidig bibeholde en høj robusthed. Systemet tilbyder høj densitet. Den nuværende version samler 12 parallelle fiberkontakter i ét kompakt stik. I næste generation øges antallet fra 12 til 24. De mange parallelle fibre giver mulighed for redundans, og hele løsningen leveres på tromler til hurtig ud- og oprulning.

Det særlige ved systemet er bl.a., at der ikke er direkte kontakt mellem to forbindelsespunkter. Desuden kan et stik klare 5.000 konnekteringer, før det skal renses. Samtidig kræver det ingen specialviden at konnektere en EBP-forbindelse.

Flere artikler fra ODU Denmark ApS

Artikel er skrevet af:

ODU Denmark ApS

Global repræsentation med perfekte forbindelser

ODU koncernen er blandt verdens førende producenter af konnektorsystemer og beskæftiger globalt 2.700 medarbejdere. Ud over hovedkvarteret i Mühldorf am Inn, Tyskland, har ODU også international produktion og distributionsnetværk i Sibiu (Rumænien), Camarillo (USA), Shanghai (Kina) og Tijuana (Mexico).

ODU kombinerer alle relevante ekspertiseområder og nøgleteknologier, som omfatter design og udvikling, fremstilling af værktøj og specialmaskiner, injektionsstøbning, stansning, drejning, overfladebehandling samt montage og kabelkonfektione

Se profil
keyboard_arrow_up